GAJENJE JABUKA PDF

Otkup voca Srbija Aldahra Rudnap sorte jabuke: greni smit, zlatni delises, ajdared, fuji, gala – sorte kruske: santa marija, viljamovka – jagode, sljive, borovnice. Predgovor Gajenje i korišćenje pojedinih vrsta solitarnih pčela za oprašivanje biljaka Tako se npr. u Japanu oprašivanje jabuka vrši gotovo isključivo njihovim. Krompir njegovo gajenje – Prinos je uslovljen zemljištem, negom i brojnim bolestima. U našim uslovima, više od 20 vrsta virusa mogu da.

Author: Arashitaxe Meztit
Country: Canada
Language: English (Spanish)
Genre: Art
Published (Last): 9 April 2016
Pages: 229
PDF File Size: 6.8 Mb
ePub File Size: 12.42 Mb
ISBN: 579-7-72311-894-5
Downloads: 65763
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Fausar

Sve to treba obaviti do Zahteva redovnu rezidbu svake godine. Razvija piramidalnu krunu i sazreva krajem avgusta. Sambers — samooplodna i najkrupnija sorta, sazreva krajem juna. Sazreva kasno od sredine do kraja oktobra. Adaptibilna na sve uslove i veoma stara. Sorta je veoma je rodna. Kaldezi dana pre redhevena,svetlo crven plod, belo meso Vajnberg Fantazija Stark red gold Morisijani 51 Flumekist Sorte breskve za industrisku preradu: Braeburn — sorta koja ima srednje bujno stablo.

Faza vreme julskog opadanja plodova: Sorte za proizvodne zasade: Svi mladari koji su izbili na cm od zemlje se izbacuju. Moretinijeva — jedna od najboljih sorti letnjeg vremena sazrevanja kraj jula. Izvodi se neposredno pred junsko opadanje plodova,ukoliko iabuka kruni ima puno zametnutih plodova onda zalivanje treba smanjivati izostavitia ukoliko ima umereno plodova onda je zalivanje obavezno.

  BHAKTA PRAHLADA STORY PDF

Japanska jabuka

Dok nedostatak dovodi do pojave crvenila vrha letorasta. Manlet — letnja sorta jabuke, sazreva sredinom jula. Dosta cenjena sorta kod nas i u svetu. Sorta koja ima dugu vegetaciju oko dana.

Kod prihranjivanja se ide u 2 navrata.

Uzgoj jabuke-priručnik.pdf

Koristi se kod jabuke na srednje bujnim podlogama MM Sadnice ne smeju biti starije od dve godine. Dom – Kuhinjica – Zimnica: Nakon svega toga pravi se sistem za navodnjavanje.

Kod sorti za proizvodne zasade imamo 3 pod grupe: Sve tri sorte su dobre rodnosti i kasno cvetaju NS-4 naj kasnije. Mladari koji su konkurencija vodilici se odstranjuju ili pinsiraju. Stablo je srednje bujno, sklono ogoljavanju, rod se pomera ka periferiji krune. Broj grana zavisi od sorte i uzgojnog oblika.

Oni treba da su ukopani u zemlju 70 do 80 cm. Pupoljci su osetljivi na niske zimske temperatutre. Na skeletnim granama se formiraju sekundarne grane na 70 cm. Broj primarnih grana Jungerman Vezuvijum Andras Bebigold 5 Vilaoda.

Germezdorfska — stara gajenjd, peteljka je duga, plod je srcast. Nedostatak azota — letorasti su slabijeg porasta i manje se obrazuju cvetni pupoljci. Pre same sadnje pregledamo sadnice da li su ok. Izvorna sorta se sve manje koristi jer je zamenjuju klonovi: Peteljka i peteljkino udubljenje 5. Za navodnjavanje se koriste: Jonatan — sorta koja ima sitne plodove ali izuzetnog ukusa i arome. Sve sorte su podeljene i na: Prvi put u toku jeseni kada se izbacuju izdanci koji su doneli rod, dok se drugi ostavljaju na 1 m izdanaka a kod kupine se ostavlja izdanka zavisno od sorte.

  AIPTEK V10 MANUAL PDF

N azotP fosforK kalijumCa kalcijumMg magnezijumUmereno je osetljiva na: Na skeletnim granama se formiraju sekundarne grane na kojima se nalaze nosioci rodnosti. Najbolje podkulture su leguminozne biljke koje se okopavaju: Greni Smit — sorta vodi poreklo iz Australije, ima intenzivno zelenu boju.

Sazreva od sredine dokraja avgusta.

Burlat — sorta koja sazreva oko Izvodi se u vreme obrazovanja rodnih pupoljaka i u vreme razvitka ploda jul-avgust na dana pre berbe. Novosadska rodna ima krte grane koje kad prerode lako pucaju. Maj krest Spring lejdi Rojal glori izrazitocrven Maja 5 dana posle redhevena Redheven rani Redheven 3. Kao podkulture u I godini se mogu gajiti: Kalijum je antagonist gajenej usvajanje magnezijuma.

Kada u leto listovi postanu svetli dovoljna su tretiranja manganom. Dom – Kuhinjica – Posno:

Author: admin